Μυστράς 

Στις βόρειες πλαγιές του Ταϋγέτου, σε απόσταση 6 χλμ. βορειοδυτικά της Σπάρτης, υψώνεται ένας απότομος λόφος ξεκομμένος από το κύριο σώμα της οροσειράς: ο Μυστράς, με την κορυφή του να φτάνει τα 621 μ., μια τοποθεσία εξαιρετικά ισχυρή και απροσπέλαστη από τη νότια-νοτιοανατολική πλευρά.

Αυτή η φυσική θέση ήταν ιδανική για αμυντική οχύρωση που να έχει κεντρικό ρόλο σε ολόκληρο τον Μοριά. Οχυρώθηκε από τους Φράγκους και περιφρούρησε για διακόσια ολόκληρα χρόνια την καρδιά του τελευταίου μεσαιωνικού ελληνισμού.

Η ίδρυση του κάστρου του Μυστρά το 1249 από τον Γουλιέλμο Β΄ Βιλεαρδουίνο ολοκλήρωσε την κυριαρχία των Φράγκων στην Πελοπόννησο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους. Τα θεμέλια της ελληνικής παρουσίας με τη μορφή οργανωμένου κράτους έβαλε ο Μανουήλ Καντακουζηνός (1348-1380).

Η «νεοκλασική» Σπάρτη, «υπερκείμενη» της αρχαίας

Η σημερινή Σπάρτη είναι κτισμένη νότια από το κέντρο της αρχαίας πόλης της Σπάρτης, που είχε διακεκριμένη θέση στην ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας. Ρυμοτομήθηκε εξ αρχής από τους Βαυαρούς στα πρότυπα του νεοκλασικού πολεοδομικού σχεδιασμού, που επικρατούσε στα μέσα του 19ου αιώνα στην Ευρώπη. Θα περπατήσετε στην κεντρική πλατεία, όπου υψώνεται το νεοκλασικό δημαρχείο του 1907. Θα δείτε το παλιό δικαστικό μέγαρο και στην οδό Άγιδος το «Λεωνίδειο». Πολλοί πιστεύουν ότι εδώ είναι ακόμα θαμμένα τα οστά του βασιλιά της Σπάρτης και ήρωα των Θερμοπυλών. Το Εθνικό Στάδιο φιλοξενεί το άγαλμα του Λεωνίδα και από πίσω απλώνεται το πάρκο της αρχαίας ακρόπολης και του ρωμαϊκού θεάτρου. Αν ανεβείτε στην ακρόπολη, θα θαυμάσετε τη σύγχρονη πόλη που θυμίζει σκακιέρα.

 Μουσείο Ελιάς και ελληνικού λαδιού

Ένα τέτοιο μουσείο δεν θα μπορούσε να υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα πλην της Πελοποννήσου. Στο παλιό πέτρινο διώροφο κτήριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας στεγάζεται το πιο σύγχρονο μουσείο της Λακωνίας. Παρουσιάζει την ιστορία της ελιάς και της παραγωγής του ελαιόλαδου στην Ελλάδα, αλλά και τις πολλαπλές χρήσεις του λαδιού στη διατροφή, την υγιεινή, την τέχνη, τη θρησκεία.

Τιμή Συμμετοχής:18€/άτομο

Αναχώρηση – 3 Φεβρουαρίου, 08:00 από το γραφείο μας (Βίκτωρος Ουγκώ 48-50, σταθμός Μεταξουργείο)

Περισσότερες πληροφορίες: 210-52-42-736, 6948237807.

*ελάχιστος αριθμός συμμετοχών – 30 άτομα.